רגשות חיוביים כמניע
רגש חיובי כמניע כולנו מכירים את האנקדוטה על הגבר שמגיע לתקן בבית הוריו או בבית השכן איזה שהיא תקלה, ואת הברכות שמקבל אחר כך מאמא שלו או מהשכן.
לעומת זאת כאשר מתקן בביתו דבר מה, במקרה הטוב אומרים לו תודה, ובמקרה הפחות טוב מתלוננים שלא נעשה מושלם.
בד"כ מספרים על כך בפני בני זוג מתוך מטרה ללמד איך להתנהג כאשר בן הזוג עוזר או עושה פעולה כל שהיא.
כאן אני רוצה לתת מבט קצת על החוויה של העושה, לבדוק מה הוא חווה, וכיצד הדברים עובדים.
במבט פשטני אנו מבינים כי מה שמניע את בני האדם לפעול זה כסף, מחויבות, כבוד וכד"ו. מתוך כך יוצאים מנקודת הנחה שאם אדם מקבל כסף אז הוא יעבוד וכן אם הוא חייב אז יפעל. מה שאנחנו מפספסים, זה את נקודת ההבנה שבכדי שאדם יהיה לו רצון וכח לפעול הוא צריך גם רגש חיובי שיתווסף למחויבות.
ישנם מחקרים המעידים על כך שכאשר מנהל עבודה מתגמל עובד בכסף, הוא בד"כ מקבל תפוקה יותר טובה לטווח הקצר . אך לטווח הארוך הוא מיצר א. ציפייה אצל העובד לעוד תגמול ב. ברגע שהעובד מתרגל לתגמול , הוא רואה אותו כמובן מאליו ולא מרגיש שהוא צריך להשקיע יותר.
העולה מכך שמחויבות גשמית לפעמים לא רק שאינה מועילה אלא אף בטווח הארוך גם מזיקה. משא"כ כאשר המנהל מצליח לחבר את העובד רגשית לעסק אפשר לראות את העובד נותן שעות נוספות, ומשקיע מזמנו האישי ללא כל ציפייה לתגמול, וזאת משום שהוא מרגיש את העסק ורוצה בהצלחתו ואף מתוגמל רגשית מההצלחה.
לרגש חיובי יש המון זוויות, זה יכול להיות סיפוק מהתוצאה, סיפוק מההרגשה הטובה של יצירה,מחמאה שיקבל, תוספת של משמעות לחיים ועוד...
במדרש רבה שמות פרק א פסוק י כותב על הפסוק "ויבן ערי מסכנות לפרעה את פיתם ואת רעמסס" מסביר המדרש שנקראו פיתם משום שכל מה שבנו פי תהום בולעו ולכן חזרו ובנו חזרו ובנו וזהו הסבל שהיה להם בעבודה, לבנות דברים שאינם בני קיימא, למרות שלכאו" במצרים חייבו אותם לעבוד, אז מה אכפת להם אם הבניין נופל או לבנות עוד בנין , אלא מכאן אנו למדים כי הסיפוק ביצירת דבר שלם מייצר רגש חיובי והוא חלק מהכח המניע לעבודה .
אצל ילדים אנו מוצאים הרבה את ההדרכה לעידוד ויצירת הצלחות למרות שכל ילד מבין את המחויבות שלו ללימודים ושמירה על הכללים , אבל זה לא מספיק.
עומק העניין הוא שצריך להוסיף לילד רגש חיובי בכדי שייתן לו כח להמשיך ולעמול בלמידה והתנהגות מתאימה.
בתוך משפחה הרבה פעמים יש אמירה למה צריך להגיד תודה או למה אני צריכ\ה לבקש מה, זה גםמחויבות שלו \ה???כן!!!
כאשר אשתך מנקה את הבית , נכון שעוברת בך מחשבה שזה הבית גם שלה ואולי גם סיכמתם שזה התפקיד שלה. אבל אם היא תדע שכאשר בעלה יחזור תקבל יחס כראוי , היא תקבל גם כוחות גדולים להמשך עשיה.
כאשר יש דבר מה בבית שצריך לעשות , נכון שהציפייה שבעלך יראה את זה לבד והוא גם גר בבית וזה תפקיד שלו. אבל אם תהיה בקשה ואחר כך פירגון יהיה לכך ערך מוסף על שהצליח למלא את בקשתך למרות שאפשר להסתכל על זה מזווית של חובות בבית.
הערך המוסף שמשיגים כאשר מתנהלים בשיח כזה הוא, פתרון לקושי שאני פוגש הרבה, כאשר זוגות מדווחים על עייפות /לאות/יגיעה , ממסע החיים . דבר שפוגע בהנאה מהקשר הזוגי , ואף בכח להמשיך ולהניע את הבית. מציאות זו נגרמת לעיתים לבני זוג הפועלים רק מתוך מחויבות ומבלי שהצליחו לתת כח רגשי כמתגמל ומוסיף אנרגיה להמשך עשייה.
מסקנה: בקצת חשיבה וראיה שונה על מהות הבית, נצליח לשדרג את חיינו ולתת לעצמינו בסופו שלדבר כח ושמחה להמשך הצלחה בניהול הבית והקשר הזוגי.
בהצלחה
מאיר ויצמן – יועץ לענייני זוגיות ומשפחה
0584119566